home icon
Denk
Op FunnyGames.nl vind je de leukste verzameling schaakspelletjes! Je vindt hier maar liefst 12 verschillende schaakspelletjes, zoals bijvoorbeeld Master Chess & Master Chess Multiplayer

Speel Schaakspelletjes gratis online bij FunnyGames

Schaken is een klassiek bordspel, en is nog altijd populair als een denkspel waar veel strategie en inzicht bij komt kijken. Om te winnen moet je namelijk altijd een paar stappen vooruit blijven denken en goed inschatten wat je tegenstander zal doen. Je kan proberen je tegenstander uit te lokken, of je schaakstukken zo over het bord verplaatsen dat je zetten kunt afdwingen. Op deze bladzijde vind je een mooi aanbod schaakspelletjes op verschillende niveaus. Je kunt een-op-een schaken, of je vaardigheden oefenen tegen de computer. Ben je op zoek naar meer leuke bordspellen? Je kunt hier ons volledige overzicht aan bordspelletjes bekijken.

Schaken – de regels

Als je het nog nooit hebt gespeeld dan zijn online schaakspelletjes een makkelijke manier om het spel te leren kennen. Je kunt meteen een schaakspel uitzoeken en de tutorial bekijken, of lees hieronder eerst meer over de schaakstukken en de regels van het spel.

Schaakspelletjes – de schaakstukken

Schaken speel je met twee spelers. Er zijn in totaal 32 schaakstukken en iedere speler krijgt er 16. Meestal is een set zwart en de andere set wit, maar er kunnen ook andere kleuren worden gebruikt om de stukken van elkaar te onderscheiden. Beide spelers hebben acht pionnen. Deze vormen de voorste rij van je opstelling. De pionnen mogen maar een stap tegelijk maken. Ze lopen vooruit, maar kunnen alleen diagonaal slaan. Enkel vanuit de startpositie mag een pion éénmalig twee stappen vooruit doen (maar dat hoeft niet). In de buitenste hoeken van de achterste rij staan de torens. Zij bewegen zich in rechte lijnen vooruit, achteruit, of zijwaarts. Je mag zelf bepalen hoeveel stappen. Naast de torens staan de paarden. Zij kunnen in de vorm van een L verschillende kanten op bewegen. Bovendien zijn dit de enige stukken die over andere stukken heen kunnen springen. Naast de paarden vind je de lopers. Deze stukken bewegen alleen diagonaal over het bord.

Schaakstukken – koning en koningin

In het midden van de achterste rij staan de koning en de koningin. De koningin kan de bewegingen van alle stukken nabootsen, met uitzondering van het paard. Hierdoor is zij een heel erg veelzijdig en sterk schaakstuk. De koning kan ook alle kanten op bewegen, maar mag daarentegen enkel één stap doen. Dit maakt hem vrij kwetsbaar. Het doel van het spel is om de koning van je tegenstander schaakmat te zetten.

Schaakmat!

Terwijl je speelt moet je je eigen koning goed beschermen en tegelijk ook die van je tegenstander aanvallen. Als je een positie inneemt op het bord waardoor je de koning van je tegenstander bij je volgende beurt kunt slaan tenzij je tegenstander iets doet om dit te voorkomen, heet dit ‘schaak’: je hebt je tegenstander dan ‘schaak’ gezet. Je tegenstander moet nu de eerstvolgende beurt gebruiken om de schaak op te heffen (bijvoorbeeld door de koning te verplaatsen, of door jouw stuk van het bord te slaan). Als de stukken zo staan opgesteld dat de koning niet meer kan ontsnappen dan noem je dit ‘schaakmat’. In dat geval heb je het spel gewonnen!

Schaken oefenen

Gebruik deze schaakspelletjes om je vaardigheden te oefenen en goed vooruit te leren denken. Zo word je steeds beter in het klemzetten van je tegenstanders. Op onze strategiespelletjes pagina kun je nog meer van dit soort tactische spelletjes vinden. Op onze overzichtspagina voor damspelletjes kun je oefenen met dammen, een ander populair bordspel voor denkers.

Gerelateerde Schaken categorieën