Op Funnygames.nl vind je de leukste verzameling Bowling spelletjes! Je vindt hier maar liefst 11 verschillende Bowling spelletjes, zoals bijvoorbeeld The Bowling Club & Pro Bowling 3D.
Als je even wilt ontspannen met een gezellig potje bowlen dan ben je op de juiste plek! Kies een bal en mik op de kegels die aan het einde van de lange houten baan staan. Het doel is on alle kegels om te stoten en zoveel mogelijk punten te scoren. Hieronder kun je meer lezen over deze sport en de verschillende variaties die je kunt spelen. Je kunt meteen van start met onze verzameling bowling spelletjes, of neem ook eens een kijkje op onze balspelletjes bladzijde en ontdek nog vele andere vermakelijke spellen!
Archeologen hebben bewijs gevonden dat er in het oude Egypte een spel werd gespeeld dat op het hedendaagse bowlen lijkt. Op wandschilderingen in een tombe uit circa 5200 B.C. vonden ze afbeeldingen van een spel dat met een stenen bal en kegels werd gespeeld. Zo’n spel werd later ook door Romeinse soldaten gespeeld, en later ook in andere plekken op door heel Europa. Deze eeuwenoude spelletjes hebben zich geleidelijk ontwikkeld tot spellen en sporten die wij vandaag nog altijd spelen, zoals jeu de boules, bocce, skittles, en natuurlijk bowlen.
Gedurende de 19e en 20e eeuw werden er over de hele wereld bowling verenigingen opgezet, en werden er internationale standaardregels ontwikkeld voor de verschillende variaties op bowlen die in allerlei landen werden gespeeld.
De meest bekende versie in Europa en Noord Amerika is ten-pin bowling, en onze spellen zijn dan ook over het algemeen ten-pin bowling spelletjes. Uit alle variaties op het spel, gebruikt ten-pin de grootste en zwaarste bowlingballen en kegels. De bal heeft drie vingergaten, en spelers krijgen per frame telkens twee worpen. Als je met je eerste worp alle kegels in een keer weet om te krijgen, dan scoor je een ‘strike’. Als je met je tweede worp de overige kegels om krijgt dan heet dat een ‘spare’.
Voor kleine kinderen kun je bij het spelen van ten-pin bowling besluiten de gootjes aan beide kanten van de baan (de ‘gutter’) blokkeren. De meeste bowlingbanen gebruiken hier een automatische bumper voor, of een holle tube die in de goot wordt gelegd. Zo blijft de bal altijd in het spel en voorkom je dat kinderen hun bal in de goot werpen (gutterball). Sommige bowlingbanen hebben ook een rekje waarmee kleine kinderen de bal kunnen mikken. Je duwt de bal van een soort glijbaantje aan het uiteinde van dit bowlingrek de baan op. (Maar zorg natuurlijk wel dat je het rek niet over de foutlijn zet!)
Deze versie van het bowlen wordt vooral in Canada en de Amerikaanse staten van New England gespeeld. De kegels zijn net iets langer dan die van ten-pin bowling, maar zijn recht en lijken een beetje op grote kaarsen. (Hier komt ook de naam van het spel, ‘kaarskegel’, vandaan.) Het balletje is daarentegen veel kleiner dan een normale bowlingbal, waardoor deze dunne kegels veel moeilijker te raken zijn. Bovendien worden tijdens dit spel de gevallen kegels niet weggeruimd tijdens het frame, en kunnen ze zo voor de andere kegels komen te liggen dat je ze niet direct kunt raken met je bal. Wel mogen spelers bij dit bowlingspel drie keer gooien per frame in plaats van twee keer.
Ook dit spel is vernoemd naar de vorm van de kegels die op de bowlingbaan staan (‘eendkegel’). Duckpin kegels zijn namelijk kleiner en ronder, alsof iemand een normale kegel wat platter heeft proberen te drukken. De vorm lijkt een beetje op een eend, van voren bekeken. Ook bij dit spel is de bal een stuk kleiner dan bij ten-pin bowlen, en je krijgt per frame drie beurten om de tien kegels om te stoten.